jom memasak!
jom kongsi favorite ASAM PEDAS IKAN mr.khairul...=)=)=)
100 gram cili kering5 ulas bawang merah8 ulas bawang putih2 inci kunyit hidup2 batang serai30 gram belacanMinyak masakSedikit air50 gram asam jawa1 tangkai daun limau purut10 biji bendi300 gram ikan kembung
Masukkan cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan belacan ke dalam mesin pengisar, kisar hingga halus.Panaskan minyak dan masukkan serai terlebih dulu.Masukkan bahan yang dikisar tadi dan gaul sebati.Tambahkan perahan air asam jawa dan sedikit air, biarkan selama lima minit.Masukkan daun limau purut dan bendi.(tomoto pon bleh tambah kat sni)=)Akhir sekali masukkan ikan, biarkan ia masak dan sebati dengan kuah.(ikan boleh digoreng terlebih dlu..bergantung pada selera individu ye=))...selamat memasak!<3
No comments:
Post a Comment