live life to the fullest
Monday, April 18, 2011
jom memasak!
jom kongsi favorite ASAM PEDAS IKAN mr.khairul...=)=)=)
100 gram cili kering 5 ulas bawang merah 8 ulas bawang putih 2 inci kunyit hidup 2 batang serai 30 gram belacan Minyak masak Sedikit air 50 gram asam jawa 1 tangkai daun limau purut 10 biji bendi 300 gram ikan kembung
Masukkan cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan belacan ke dalam mesin pengisar, kisar hingga halus. Panaskan minyak dan masukkan serai terlebih dulu. Masukkan bahan yang dikisar tadi dan gaul sebati. Tambahkan perahan air asam jawa dan sedikit air, biarkan selama lima minit. Masukkan daun limau purut dan bendi.(tomoto pon bleh tambah kat sni)=) Akhir sekali masukkan ikan, biarkan ia masak dan sebati dengan kuah.(ikan boleh digoreng terlebih dlu..bergantung pada selera individu ye=))...selamat memasak!<3
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment