jom kongsi favorite ASAM PEDAS IKAN mr.khairul...=)=)=)
100 gram cili kering
5 ulas bawang merah
8 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
2 batang serai
30 gram belacan
Minyak masak
Sedikit air
50 gram asam jawa
1 tangkai daun limau purut
10 biji bendi
300 gram ikan kembung
Masukkan cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan belacan ke dalam mesin pengisar, kisar hingga halus.
Panaskan minyak dan masukkan serai terlebih dulu.
Masukkan bahan yang dikisar tadi dan gaul sebati.
Tambahkan perahan air asam jawa dan sedikit air, biarkan selama lima minit.
Masukkan daun limau purut dan bendi.(tomoto pon bleh tambah kat sni)=)
Akhir sekali masukkan ikan, biarkan ia masak dan sebati dengan kuah.(ikan boleh digoreng terlebih dlu..bergantung pada selera individu ye=))...selamat memasak!<3
No comments:
Post a Comment