live life to the fullest

live life to the fullest

Monday, April 18, 2011

jom memasak!

jom kongsi favorite ASAM PEDAS IKAN mr.khairul...=)=)=)
  • 100 gram cili kering
  • 5 ulas bawang merah
  • 8 ulas bawang putih
  • 2 inci kunyit hidup
  • 2 batang serai
  • 30 gram belacan
  • Minyak masak
  • Sedikit air
  • 50 gram asam jawa
  • 1 tangkai daun limau purut
  • 10 biji bendi
  • 300 gram ikan kembung

  • Masukkan cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan belacan ke dalam mesin pengisar, kisar hingga halus.
  • Panaskan minyak dan masukkan serai terlebih dulu.
  • Masukkan bahan yang dikisar tadi dan gaul sebati.
  • Tambahkan perahan air asam jawa dan sedikit air, biarkan selama lima minit.
  • Masukkan daun limau purut dan bendi.(tomoto pon bleh tambah kat sni)=)
  • Akhir sekali masukkan ikan, biarkan ia masak dan sebati dengan kuah.(ikan boleh digoreng terlebih dlu..bergantung pada selera individu ye=))...selamat memasak!<3



  • No comments:

    Post a Comment